Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prodloužený víkend 25-27.5. Ratibořice, Babiččino údolí, den první.

28. 5. 2012

   Je 25.5. ráno, vyrážíme směr hotel Orlík, který je 100m od vstupu do Teplického skalního města. Bereme s sebou Helenku, aby se dějepis a zeměpis učila praxí. Věřím, že Komenský by to taky schválil. Čekají nás 3 dny naprosté pohody v jedné části naší krásné zemi.
První zastávka je v Novém městě nad Metují. Na nádherném náměstí si dáváme zmrzlinu a obdivujeme domečky. Vysvětlení, proč je vše tak neobvykle pěkné (upravené) na naše (české) poměry, dává deska u pomníku.

http://youtu.be/vJQ8YQpGQ0Q

 http://youtu.be/vF6JorPOhsk

    Další zastávkou jsou Ratibořice, respektive zámek, kde pobývala kněžna a komtesa z knížky Boženy Němcové - Babička. Máme štěstí, je zde kromě standardní prohlídky i výklad o čokoládě. Mne nejvíce zaujala místnost, kde tři státníci domluvilii spojenectví proti Napoleonovi - tuto část dějin jsem doposud neznal.

http://youtu.be/Zva4viUPqoA

http://youtu.be/7aTTMQubjpc

Po malém občerstvení a ochutnání čokolády se vydáváme zámeckým parkem plným dovezených dřevin, obdivujeme obrovské kapry v zámecké nádrži a pokračujeme dále alejí v Babiččině údolí k sousoší u Rundrova mlýnu.

http://youtu.be/QDzrtv5z_jE

 http://youtu.be/VMobg7qu-G0

Následuje Staré Bělidlo s výkladem a Viktorčin splav (ve vodě pod splavem jsou vidět pstruzi i velci kapři...a tak se mi honí hlavou - místní rybáři v ráji spí? - nebo se zde nesmí chytat?).

 http://youtu.be/lQhcadLF9y8

 http://youtu.be/uPpgEn3xM3Y

Počasí je stále skvělé, vracíme se údolím, dáváme si malý oběd u dobrých mlynářů Rundrova mlýnu a cupitáme k autu, pro dnešek mají naše hlavičky co zpracovávat.

 http://youtu.be/V2DdelGE5WE 

První den zakončujeme fantastickou svíčkovou v hotelu Orlík a po hygieně okamžitě usínáme.